Tips for mental health

I have been struggling a few years back for some mental health things and issues. I have been depressed and anxious. I have suffered from anxiety for a few years now. I know what it is and how it affects in to your life. But every person’s story is unique and they can’t be compared. This is my story and my opinions.

Depression can cause different symptoms, like low mood, sadness, dejection, miserable feelings, hopelessness, etc. You feel like you are broken somehow. You maybe cry more often or you can’t cry at all. You feel like your feelings are fade away. Sometimes you feel more and you are more confused than ever before.

Anxiety is like mixed feelings and thoughts that feel bigger than they are usually. You feel like you can’t breathe and think straight.

Tips for mental health

It is important to take care of yourself and your mental health. You can take care of your mental health by surrounding yourself with close family, friends, and people that care about you. It is good to take care of your relationships also.

How to take care of yourself? If you have some familiar routines in your days and weeks, it helps you to focus and take care of yourself. You can do some morning and evening routines, that help you to stay on track what you need to do. It is good to sleep enough daily. Every person needs their own time for sleep, it can be like 7-9 hours. It is good to rest also. You can take care of yourself by good nutrition, drinking water, and using less alcohol. Good nutrition includes a lot of good vitamins, minerals, and antioxidants. You get them from fresh fruits, vegetables, berries, and greens. You may also include your nutrition good proteins and carbohydrates.

How to take care of your mental health? You can take care of your mental health by good relationships, nutrition, routines, exercise or movement, and hobbies. Surround yourself, people, that you love. Eat good food and maybe take your vitamins. You need to move your body and exercise for your health. It is good for you, even if your goals are low. That is okay. In life, it is good to slow down also. It is good to worry less. Be more grateful for little things, ask yourself daily what went good and what you appreciated.
It is good to have some fun things to do and things that you enjoy. You can find your hobbies by trying new things or maybe you had some fun hobbies that you want to keep up with. You maybe are musical, or creative, or you like sport. Find out what you like and you find your hobby. Listen to music, paint or try some yoga. Maybe you like it. You can’t know that before you try. Maybe you like to go out and walk. Go and enjoy the fresh air. breathe, look around and enjoy.

Mental health

Olen jo muutamia vuosia painiskellut mielenterveyden asioiden ja ongelmien kanssa. Olen ollut masentunut ja ahdistunut. Olen kärsinyt ahdistuksesta jo muutamia vuosia. Tiedän mitä se on ja miten se voi vaikuttaa elämääsi. Mutta jokaisen tarina on uniikki ja niitä ei voi verrata toisiinsa. Tämä on minun tarinani ja mielipiteitäni.

Masennus voi aiheuttaa erilaisia oireita kuten matalaa mielialaa, surua, masentuneisuutta, alakuloisia tunteita, toivottomuutta jne. Tunnet, että olisit rikki jollain tavalla. Saatat itkeä normaalia enemmän tai et pysty itkemään ollenkaan. Joskus tuntuu siltä, että tunteesi ovat laimentuneita. Joskus taas tunnet enemmän ja olet hämilläsi enemmän kuin yleensä olet ollut.

Ahdistus on sekoittuneita tunteita ja ajatuksia, jotka tuntuvat isommilta kuin ne todellisuudessa ovat. Tunnet, ettet pysty hengittämään ja ajattelemaan järkevästi.

Vinkkejä mielenterveyden edistämiseen

On tärkeää pitää huolta itsestäsi ja sinun mielenterveydestäsi. Voit pitää huolta mielenterveydestäsi ympäröimällä itsesi sinulle rakkailla perheenjäsenillä, ystävillä ja ihmisillä, jotka ovat sinulle tärkeitä. On tärkeää myös hoitaa ja ylläpitää ihmissuhteitasi.

Miten huolehtia itsestään? Jos sinulla on tuttuja rutiineja päivissäsi ja viikoissasi, se auttaa sinua keskittymään ja pitämään huolta itsestäsi. Voit kehittää itsellesi aamu – ja iltarutiinit, jotka auttavat sinua pysymään oikealla polulla siitä mitä sinun tulee tehdä milloinkin. On hyvä nukkua riittävästi. Jokaisella ihmisellä on yksilöllinen unirytmi ja unen tarve. Se voi olla 7-9 tuntia yössä. On hyvä myös muistaa levätä tarpeeksi. Voit pitää huolta itsestäsi hyvällä ravinnolla, juomalla vettä ja käyttämällä vähemmän alkoholia. Hyvä ravitsemus sisältää hyviä vitamiineja, mineraaleja ja antioxidantteja. Saat niitä tuoreista hedelmistä, vihanneksista, juureksista, marjoista ja vihreistä kasviksista. On hyvä myös sisällyttää ravintoon hyviä proteiinin ja hiilihydraattien lähteitä. On myös hyvä muistaa hidastaa silloin kuin sitä tarvitsee.

Kuinka huolehtia sinun mielenterveydestäsi? Voit pitää huolta mielenterveydestäsi hyvillä ihmissuhteilla, ravinnolla, rutiineilla, liikunnalla tai liikkeellä ja harrastuksilla. Ympäröi itsesi ihmisillä, joita rakastat. Syö hyvää ruokaa ja ota myös vitamiinisi. Sinun tarvitsee liikuttaa kehoasi ja liikkua hyvinvointisi takia. Se on hyväksi sinulle, vaikka tavoitteesi olisikin matalalla. Se on ok.
On hyvä olla hauskaa tekemistä ja asioita, joista nautit. Voit löytää sinun harrastuksesi kokeilemalla uusia asioita tai ehkä sinulla oli jokin vanha harrastus, jonka haluat elvyttää uudelleen käyttöön. Olet ehkä musikaalinen, luova tai tykkäät urheilusta. Löydä mistä pidät ja löydät harrastuksesi. Kuuntele musiikkia, maalaa tai kokeile joogaa. Ehkä pidät siitä. Et voi tietää ennen kuin kokeilet. Ehkä tykkäät mennä ulos ja kävelylle. Mene ja nauti raikkaasta ilmasta. Hengitä, katsele ympärillesi ja nauti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s