Wellness

Wellness is an important part of your life and balance. You can keep it good by different life choices and habits. For every one they are different. What do you need?

These are just my thoughts about wellness to note to myself. But if these help you someway, it is good.

Balanced life
It is good to achieve a well-balanced life. I think that it is important to have own time for work and free time. It is good to invest in your life and everyday wellbeing. It is good to do what you love and want to do in life. Realize your dreams and listen to what you really want. Everything is possible if only give it a chance.

Peace of mind

It is important to have peace in life general. It is good to invest yourself, family, friends and your everyday life. We can find peace and calmness by doing things which are important to us and do what makes you happy. Sometimes you can’t influence everything, so let it go on its own way. Think about what you can do and what you can’t do. Try your best and be okay with that. Invest in good life, rest and wellbeing.

Goodnight sleep and rest

It is good to sleep enough, like 7-9 hours per night. For everyone it is unique, how much do you need to sleep to function well. Good rest is important to be well and keep it going.

Exercise and movement

Every one needs movement and exercise, what suits you well. Everyone likes different things, like jogging, gym, walking, group activities, yoga or pilates. How do you want to move and when? It is good to start on small changes and develop then in your own time.

Food choices

I have learned that it is good to eat versatile and colorful. I have liked plant-based foods and snacks, where it is a little bit of fish, meat and healthy sweets, like fruits and berries. It is good to eat different vegetables. Everyone likes different foods, drinks, and snacks, so there is no right or wrong way to eat. Everyone makes their own choices.

Drinking water

It is good to drink enough water, like 8-10 glasses by day. It depends on how much do you spend your energy and sweat in your day.

Relationships and friends

Good relationships make you happy and glad. It is good to take care of your relationships with your family, friends and close people. Maybe pets are also important to you.

It is good to invest in your close relationships. Let the people to your life, who has a positive attitude for life. Invest in good relationships and conversations with friends and family.

Ask help, when you need it. Tell others how you feel and ask someone how they are doing. Social relationship affects on your health and wellness. Let good people to your life and be less with someone who doesn’t have good effects on you.

Important things and hobbies

What do you wanna do and what is important for you? It is good to have something to do and hobbies what you like. You get meaning to your life and you have something to spend your free time with.

Meditation, yoga, and pilates?

You can try meditation, yoga, and pilates for exercise. Meditation helps figure out your thoughts and it can calm you down. We have countless thoughts in mind during the day. It is good to listen to yourself and let your thoughts pass by. You can choose that you don’t ignore all the thoughts, but you can let it go. Yoga and Pilates helps you by moving and breathing. I like very much about doing yoga and pilates when I need some calm exercises.

Communities

Do you have a good job or home community? Go to the library, coffeehouse or some open community, where you can get together with other people and find new people to your life. It is good to be part of some community because it draws you in and you’re not alone. We people are humans and we need other people close to us. Communities unite people together and bring new experiences to life.

Go out of your comfort zone

Do you think that you do always the same things and you have your own routine in life? It is good to step out of the discomfort areas sometimes because it develops you. Do not let the fear and fear of failure prevent you from acting differently. You can choose to do differently than earlier. You don’t even know what you could achieve unless you don’t try.

What do you think about wellness or it improvement?

wellness!(canva.com)

_______________________

Hyvinvointi

Hyvinvointi on tärkeä osa elämääsi ja tasapainoasi. Voit pitää siitä huolta erilaisilla elämäntavoilla ja valinnoilla. Kaikille ne on erilaisia. Mitä sinä tarvitset?

Tasapainoinen elämä

On hyvä tavoitella tasapainoista elämää. Ajattelen että, on tärkeää olla omaa aikaa työlle ja vapaa-ajalle. On hyvä investoida elämääsi ja jokapäiväiseen hyvinvointiin. On tärkeää tehdä mitä rakastat ja haluat elämältäsi. Yritä löytää unelmasi ja kuunnella sitä mitä todella haluat elämältäsi. Kaikki on mahdollista, jos annat sille mahdollisuuden.

Mielenrauha

Elämässä on hyvä olla rauhaa yleisellä tasolla. On hyvä investoida aikaa itsellesi, perheellesi, ystävillesi ja joka päiväiseen elämääsi. Me voimme löytää mielenrauhan ja rauhallisuuden tekemällä asioita, jotka on tärkeitä meille ja, jotka tekevät meidät onnelliseksi. Joskus et voi vaikuttaa kaikkeen mitä ympärilläsi tapahtuu, joten yritä päästää irti omalla tavallasi. Ajattele mitä voit tehdä ja mitä et voi tehdä asialle. Yritä parhaasi ja pyri olemaan sujut sen kanssa. Panosta lepoon, elämään ja hyvinvointiin.

Hyvät yöonet ja lepo

On hyvä nukkua tarpeeksi, kuten 7-9 tuntia joka yö. Kaikille se on yksilöllistä, minkä verran unta tarvitset, jotta pystyt suoriutumaan päivästä hyvin. Lepo on tärkeää voidaksesi hyvin.

Liikunta ja liike

Jokainen tarvitsee liikuntaa ja liikettä, mikä sopii sinulle parhaiten. Jokainen tykkää erilaisista asioista, kuten lenkkeilystä, kuntosalista, ryhmäliikunnasta, joogasta tai pilateksesta. Miten haluat liikkua ja milloin? On hyvä ottaa pieniä tavoitteita ja kehittyä omaan tahtiisi.

Ruokavalinnat

Olen oppinut, että on hyvä syödä monipuolisesti ja värikkäästi. Olen pitänyt kasvispainoitteisesta ruoasta ja välipaloista, mikä sisältää kalaa, vähän lihaa ja terveellisiä välipaloja, makeaa, kuten hedelmät ja marjat. On hyvä syödä erilaisia vihanneksia ja juureksia. Jokainen tykkää erilaisesta ruoasta, juomista ja välipaloista, joten ei ole yhtä oikeaa tapaa syödä. Jokainen tekee omat valinnat ruoan suhteen.

Veden juominen

On hyvä juoda riittävästi vettä, kuten 8-10 lasillista päivässä. Se riippuu siitä, miten paljon käytät energiaa ja hikoilet päivän aikana.

Ihmissuhteet ja ystävät

Hyvät ihmissuhteet tekevät sinut onnelliseksi ja iloiseksi. On hyvä hoitaa ihmissuhteita perheesi, ystäviesi ja läheisten ihmisten kanssa. Ehkä myös eläimet ovat tärkeitä sinulle.

On hyvä investoida läheisiin ihmissuhteisiisi. Päästä ihmisiä elämääsi, joilla on positiivinen asenne elämään. Panosta hyviin ihmissuhteisiin ja keskusteluihin ystävien ja perheen kanssa.

Pyydä apua, silloin kuin sitä tarvitset. Kerro muille mitä sinulle kuuluu ja kysy muilta, mitä heille kuuluu. Sosiaaliset ihmissuhteet vaikuttavat terveyteesi ja hyvinvointiisi. Päästä hyviä ihmisiä elämääsi ja ole vähemmän niiden kanssa, jotka vievät energiaasi.

Tärkeät asiat ja harrastukset

Mitä haluat tehdä ja mikä on sinulle tärkeää? On hyvä olla jotain kivaa tekemistä ja harrastuksia, joista pidät. Saat tarkoituksen elämällesi ja sinulla on jotain kivaa, minkä kanssa voit viettää aikaa.

Meditaatio, jooga tai pilates?

Voit kokeilla meditaatiota, joogaa tai pilatesta harjoituksina. Meditaatio auttaa selvittämään ajatuksiasi ja se rauhoittaa mieltäsi. Meillä on satunnaisesti ajatuksia pyörimässä mielessä päivän aikana. On hyvä kuunnella itseäsi ja antaa ajatuksien mennä. Voit valita, että et huomioi kaikkia ajatuksiasi, joita tulee mieleesi ja päästä niistä irti. Jooga ja pilates auttaa sinua liikkumaan ja hengittämään. Tykkään todella paljon tehdä joogaa ja pilatesta, silloin kun tarvitsen rauhallisempia liikuntaharjoituksia.

Yhteisöt

Onko sinulla hyvä työyhteisö tai kotiympäristö? Voit myös mennä kirjastoon, kahvilaan tai johonkin avoimeen tilaan, jossa voit yhteyksissä toisiin ihmisiin tai löytää uusia ihmisiä elämääsi. On hyvä kuulua johonkin yhteisöön, koska se vetää sinua puoleensa ja et ole yksin. Me olemme ihmisiä, jotka tarvitsevat muita ihmisiä lähellemme. Yhteisöt yhdistävät ihmisiä yhteen ja tuovat uusia kokemuksia elämään.

Mene mukavuusalueesi ulkopuolelle

Tuntuuko sinusta, että teet aina samoja asioita ja sinulla on oma päivärutiinisi elämässä? On hyvä joskus siirtyä pois mukavuusalueeltasi, jotta voit kehittyä. Älä anna pelon tai epäonnistumisen tunteen estää sinua toimimaan erilailla. Voit valita tehdä asioita eri tavalla kuin ennen. Et voi tietää mitä saavutat, jos et ikinä kokeile uutta.

Mitä ajatuksia hyvinvointi tai sen parantaminen herättää sinussa?

wellness!(canva.com)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s